Fotoğrafta Minimalizm: Minimalist fotoğrafçılık en az ile çok şey anlatırken fotoğrafın önemli öğelerinden kompozisyonu dışlıyor ve dolaysız olmayı amaçlıyor. Sadelik ve nesnelliğin ön plana çıktığı minimalist fotoğraflar ilk bakışta bir anlam ifade etmeyebilir, hatta emek sarf edilmemiş olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak ne zaman ki minimalist fotoğrafçılıkta sadeliği yaratmanın zorluğu fark edilir; o zaman saklı anlamlar, mesajlar, duygular ve belki de tek bir eşyanın hikayesi keşfedilir.
İşte Minimalist fotoğrafçılık için birkaç temel ipucu:
1- Fotoğrafta Minimalizm ’i Anlamak
Minimalizm 20.yüzyılda sanatçıların basit kompozisyonlarla yeni ve farklı bir tarz yaratmaya çalışmaları ile başlayan bir akım. Yalınlık; kompozisyondaki öğelerin azaltılmasından kaynaklanır. Sonuç olarak, Minimalizm tamamen yeni bir perspektif yaratır ve sanatçıların açık uçlu mesajları dünyayla paylaşmalarını sağlar. Bu türden açıklık, yaratıcılığınız takdir edilmesini sağlar, ancak tümü tarafından değil. net bir fiyat ile gelir.Böylece sanatçı yeni bir perspektif ve bir sürü anlam yüklenebilen mesajlar oluşturabiliyor.
2- Fazla Olanı Elemek
Minimalist Fotoğraf’ta anahtar kelime sadelik. Fotoğrafta kalabalıktan kaçının ve her zaman tek bir nesneye odaklanın. İşte bu başlangıç noktanız. Minimalist fotoğraf çoğu zaman fırsatlarla oluşur. Önünüze bir fırsat geldiğinde iyi değerlendirin, odaklanın. Diğer ihtimalleri ve diğer nesneleri çok fazla düşünmeyin. En iyi vurgu en az ya da hiç öğenin olmadığı zamandır. Bunu unutmayın. Minimalist fotoğrafçılık için fazlalıkları ayıklayın.
3- Renkler, Dokular ve Şekiller
Minimalist Fotoğraf sadece tek bir objeye odaklanmak ve onu en iyi açıdan çekmek değildir. Renk, doku ve şekil bu akımın önemli öğelerindendir. Bu üçünü birbirine karşı kullanarak farklı kompozisyonlar oluşturun. Kontrast renkleri kullanmak minimalist fotoğrafın ilk aşamalarındandır. Daha farklı ve zor fotoğraflar içinse Minimalizm’in ruhunu anlayın ve kendinize ne tür anlamlar, duygular ve zıtlıklar aradığınızı sorun. Bir diğer ipucu, fotoğrafa bakan kişinin parmağını uzatıp dokuyu hissedeceği hissi vermek fotoğrafa zenginlik katar.
4- Çizgi Çekmek
Dikey ya da yatay fark etmez, fotoğrafta çizgileri kullanın. Çizgi kullandığınız zaman izole olma, ayrılma ve yalnızlık gibi duyguları yansıtabilirsiniz. Ayrıca çizgiler esas konuyu anlatmada, fazla öğeleri kesmede ve esas konuya odaklanmaya yardım eder. Çizgilerle nesneyi olduğundan büyük ya da küçük göstererek göz yanılsamaları yapmak da mümkün.
5- Yenilenen Üçler Kuralı
Esas konuyu fotoğrafın merkezine koymak zorunda değilsiniz. Kareyi üçe bölün, nesneyi farklı alanlara koyun ve üçler kuralını yıkarak fotoğrafa hareket katın. Gözü, nesneyi merkezde görme eğiliminden uzaklaştırın.
Fotoğrafta Minimalizm yazımız dışındaki diğer Fotoğrafçılık Yazılarımızı buradan okuyabilirsiniz.